compost

door Babs

worm-compost-illustration

Tuinafval is niet waardeloos maar kan worden omgezet in een buitengewoon nuttige grondstof: compost.

                                                                                                                                                                                                    Bij het composteren worden groente-, fruit- en tuinafval door hele kleine beestjes, die we micro-organismen noemen, omgezet tot meststoffen die we weer aan de grond kunnen teruggeven. Wormen, larven, pissebedden, torretjes en andere diertjes helpen bij het verteren van dit afval. Het omzetten naar compost duurt ongeveer vier maanden, afhankelijk van de weersomstandigheden

Door zelf te composteren helpen we mee de hoeveelheid afval te verminderen. Van onze tuintjes komt veel afval en tijdens de lessen gooien we het op een hoop naast de gereedschapskist. Aan het einde van elke les worden al die hopen naar de grote compostberg gebracht voor verdere vertering.

Elk jaar wordt deze compostberg omgedraaid zodat lucht en vocht erbij kunnen komen. Na ongeveer vier jaar is al dat afval weer vruchtbare grond geworden en deze wordt aan het begin van het seizoen als compost op de tuintjes gestrooid en erdoorheen gespit.

Wat mag niet op de composthoop!

 Papiertjes, stukjes glas, metaal en plastic, die gooien we in een aparte emmer om bij de vuilnis te doen.

Meer Kindertuinen nieuws

Laat een reactie achter